+31 (0)182 640 690

Online specialist met advies op maat

0 item(s)

Extern vernietigen brengt extra risico`s met zich mee

Gegevens op straat gevallen Vele organisaties laten hun vertrouwelijk papier ophalen door archiefvernietigers. De papierinzamelaars in Nederland zijn primair gericht op het recyclen van hoogwaardig papier. Hiermee verdienen zij hun geld en daar is niets mis mee. Echter het gehele proces van inzameling, transport, opslag, sorteren en vernietigen schept vele mogelijkheden tot dataverlies en fraude.

Zonder daadwerkelijk toezicht wordt uw data van klant tot klant gereden en komt het uiteindelijk aan het einde van de dag op de afvalberg terecht. Hierna wordt het in vele gevallen gesorteerd op kwaliteit door medewerkers van het bedrijf en vervolgens vernietigd in stukken van 3 x 3,5 cm. Het gehele proces is gericht op recycling en is volkomen ongeschikt voor vertrouwelijke bedrijfs- en persoonsinformatie.

De certificaten die worden verstrekt komen niet overeen met de DIN klasse waarin vernietigd wordt. De bestaande DIN 32757-norm staat toe dat 50% van het snipperformaat mag afwijken. Als het papier in een baal wordt geperst dan krijgt deze één hogere klasse. Recycling is big business waar het draait om de opbrengst en niet om de security!  U als klant heeft een ander verwachtingspatroon, echter in de praktijk komt het niet overeen met het beeld wat u voor ogen heeft. Het gemak waarmee de rijksoverheid gebruik maakt van deze dienstverlening is als burger niet te begrijpen. Vooral als ook nog eens bedongen is in de aanbesteding, dat de overheid een kick-back ontvangt over de opbrengst van het papier.

Organisaties moeten beter hun risico’s beheersen als het gaat om informatie die fysiek is opgeslagen op papier en andere gegevensdragers. Oud papier bevat over het algemeen meer informatie dan uw organisatie inschat. Pak een willekeurige container op een afdeling en sorteer het papier. De schrik slaat u om het hart wat medewerkers onbedoeld letterlijk aan informatie op straat gooien.

Omdat oude informatie op papier zo slecht wordt beveiligd biedt het fraudeurs alle mogelijkheden om te hacken. De Wet Bescherming Persoonsgegevens verbiedt om data zonder toezicht door externen te laten vernietigen zonder adequaat eigen toezicht. Ruim 2 miljard Euro schade wordt jaarlijks geleden door identiteitsfraude. De overheid voert campagne om burgers bewust te maken dat een paspoortkopietje kan leiden tot veel ellende!

Het beheren van informatie start bij bewustwording gevolgd door een heldere security doelstelling. Classificeer uw informatie op een simpele manier en tref voor uw vertrouwelijke data goede controleerbare beveiligingsmaatregelen. Maak hierbij gebruik van standaarden want u hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. De DIN 66399 is hiervan een goed voorbeeld. Tot slot maakt u uw waardevolle medewerkers bewust van hun gedrag door workshops en voert u vervolgens een handhavingsbeleid. Op deze manier zult u weinig verassingen tegen gaan komen!

Uw vertrouwelijke documenten op straat!